tiistai 9. elokuuta 2011

Touhula

Kuten Aula-postauksessa aiemmin jo kerroinkin, niin perheemme asui yli vuoden kotoa poissa naapurikorttelissa remonttievakossa. Tuona evakkoaikana kypsyi ajatus kodin järjestelemisestä toimintojen pohjalta. Paluumuuton jälkeen näiden suunnitelmien tuloksena kotiimme syntyivät Aula ja Touhula.

Remontissa kotiin rakennettiin olohuoneen taakse yksi huone lisää. Huoneeseen johtavia kahta oviaukkoa ei suljettu ovilla, vaan uudisosa liittyy osaksi olohuonetta. Ja mitä olohuoneessa tehdään? Oleillaan. Entä mitä Touhulassa tehdään? Touhutaan. Käytännössä nämä ovat lapsiperheessä aika pitkälle samoja asioita kumpainenkin.

Koska olen nipo nurkkien nuuraaja, halusin kodin yleisilmeen pysyvän siistinä tai ainakin rauhallisena, ja silti paikan jossa voi touhuihin levittäytyä vapaasti. Ompeluksia, pelejä tai taiteen tekoa ei tarvitsisi keskeyttää aina niinkin arkisen asian kuin ruokapöydän raivaamisen vuoksi kun perheessä koittaa nälkä. Tai ainakin kun ruoka on valmista...

Perheessämme myös musisoidaan ahkerasti ja tätäkin huoneeseen pyrittiin keskittämään. Kun 15 neliöön mahduttaa seinällisen kirjakaapistoa, tietsikkapöydän tykötarpeineen, kaapin runsaille ompelustarvikkeille, keskelle huonetta työpöydän tuoleineen ja vanhan ison pianon, ei tilaa jääkään enää juuri muulle kuin kiikkustuolille, jossa voi antaa ajatusten touhuilla.  Ja juu, käsien myös vaikkapa virkkuukoukkua heilutellessa.

Näillä eväillä syntyi paikka ajattelulle


musisoinnille


ompelulle


pelailulle


taiteilulle


ja touhuamistarpeiden säilytykselle


Tämä postaus on nyt kuitenkin itse asiassa Touhulan muistokirjoitus. Nautimme tilasta näin puoli vuotta ja sitten halusimme taas kotiin uutta ilmettä. Pari makuuhuonetta vaihtoi paikkaa, tuleville koululaisille järjesteltiin koulupöytä, olohuone muuttui ruokailu- ja musisointihuoneeksi ja Touhula myllerrettiin aivan uuteen uskoon.

Kaikki luovuuteen kannustava siirrettiin Touhulasta pois ja tilalle tuli telkkari + soffa. Vain kirjahyllyt ja tietsikkanurkkaus jäivät paikalleen. Uusiutuneella tilalla ei vielä ole vakiintunutta nimeä. Toistaiseksi nimivaihtoehdot ovat Study ja Peliluola. Kun lapset kotiutuvat maalta kesäloman vietosta, niin veikkaan tuon jälkimmäisen nimen jäävän voitolle…

Touhulan osalta voi enää vain todeta sen olleen yksi toteutuneista unelmistani. Vaikkei se satua siis ollutkaan, niin olipa kerran ja sen pituinen se. Elomme jatkuu aivan varmasti vähintäänkin yhtä luovan touhukkaana kuin tähänkin saakka!

Touhukasta päivää Sinullekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)